Renault

F1 TEAM

TipăreşteTrimite unui prieten

Renault in Formula 1


Interesul purtat de Renault pentru sporturile mecanice dateaza din vremea infiintarii companiei, din epoca in care Louis si Marcel Renault au decis sa se foloseasca de competitii ca de o vitrina pentru a etala superioritatea tehnologica a vehiculelor lor. Indrazneata filosofie care urma sa devina marca Renault se manifesta deja: spre deosebire de constructorii care cresteau fara incetare marimea masinilor si puterea motoarelor, Renault prefera sa produca motoare mai usoare si cu putere mai mica, dar mai performante in curse.

Inceputurile Renault in competitiile automobilistice au fost marcate atat de glorie, cat si de tragedii. Castigator in 1902 al cursei Paris-Viena, Marcel Renault a murit un an mai tarziu in timpul raliului Paris-Madrid din 1903. In urma acestei drame, Louis Renault a abandonat personal aceste intreceri, incredintand insa stafeta pilotilor profesionisti, iar automobilele sale au continuat sa-si domine rivalii, adjudecandu-si in 1906 primul Grand Prix din istorie, la Mans, cu Renault Tip AK.

Sportul automobilistic a jucat un rol preponderent in aparitia marcii Renault in prima linie a unei industrii automobilistice aflate in plin avant. Cu toate ca, in urma expansiunii sale comerciale pe plan mondial, constructorul s-a distantat de cele mai prestigioase competitii, spiritul acestora i-a ramas adanc inscris in gene. Dupa o perioada de apropape 70 de ani, pasiunea avea sa tasneasca din nou la suprafata, pe un aerodrom britanic batut de vanturi...